Kwas askorbinowy to organiczny związek chemiczny, który powszechnie określany jest mianem witaminy C. Substancja ta stanowi jeden z najistotniejszych składników w zdrowej i zróżnicowanej diecie – odgrywa fundamentalną rolę w kontekście zachowania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i ograniczenia rozwoju rozmaitych infekcji. Dlatego też od wielu kwas askorbinowy jest wymieniany jako „pierwsza linia obrony” w walce z przeziębieniem oraz niezbędny element w planie żywieniowym okresu jesienno-zimowego.
Witamina C musi być dostarczana wraz z codzienną dietą gdyż organizm człowieka nie jest w stanie jej samodzielnie syntezować. Jej głównymi źródłami są przede wszystkim świeże owoce. Największą zawartość kwasu askorbinowego można znaleźć w aceroli, dzikiej róży, czarnej porzeczce, kiwi i rozmaitych cytrusach (m.in. pomarańczach, grejpfrutach, cytrynie i mandarynkach). Ponadto warto też włączyć do diety niektóre warzywa jak chociażby natkę pietruszki, paprykę, brukselkę oraz jarmuż i brokuły.
Przeciętna wartość dziennego zapotrzebowania na witaminę C powinna wynosić około 100 mg. Ilość ta w niektórych przypadkach – stanu nadmiernego osłabienia, przeziębienia czy regularnych treningów siłowo-wytrzymałościowych – może ulec zwiększeniu do nawet 1000 mg/dobę.