Witamina C

Witamina C

Aktywne filtry

Witamina C

Kwas askorbinowy to organiczny związek chemiczny, który powszechnie określany jest mianem witaminy C. Substancja ta stanowi jeden z najistotniejszych składników w zdrowej i zróżnicowanej diecie – odgrywa fundamentalną rolę w kontekście zachowania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i ograniczenia rozwoju rozmaitych infekcji. Dlatego też od wielu kwas askorbinowy jest wymieniany jako „pierwsza linia obrony” w walce z przeziębieniem oraz niezbędny element w planie żywieniowym okresu jesienno-zimowego. 

Witamina C musi być dostarczana wraz z codzienną dietą gdyż organizm człowieka nie jest w stanie jej samodzielnie syntezować. Jej głównymi źródłami są przede wszystkim świeże owoce. Największą zawartość kwasu askorbinowego można znaleźć w aceroli, dzikiej róży, czarnej porzeczce, kiwi i rozmaitych cytrusach (m.in. pomarańczach, grejpfrutach, cytrynie i mandarynkach). Ponadto warto też włączyć do diety niektóre warzywa jak chociażby natkę pietruszki, paprykę, brukselkę oraz jarmuż i brokuły.

Przeciętna wartość dziennego zapotrzebowania na witaminę C powinna wynosić około 100 mg. Ilość ta w niektórych przypadkach – stanu nadmiernego osłabienia, przeziębienia czy regularnych treningów siłowo-wytrzymałościowych – może ulec zwiększeniu do nawet 1000 mg/dobę. 

Jakie jest działanie witamina C i dlaczego warto ją stosować?

  • Sprzyja utrzymaniu właściwym funkcjom psychologicznym oraz redukcji uczucia zmęczenia i znużenia
  • Wspiera zachowanie optymalnego metabolizmu energetycznego i właściwą pracę systemu nerwowego
  • Wykazuje pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie odporności, zwłaszcza u osób ćwiczących rekreacyjnie i profesjonalnych sportowców
  • Korzystnie oddziałuje na prawidłową syntezę kolagenu, co odpowiada za właściwe funkcjonowanie m.in. kości, dziąseł, skóry, zębów, naczyń krwionośnych, chrząstek i błon śluzowych
  • Wzmaga protekcję komórek przed niekorzystnym oddziaływaniem stresu oksydacyjnego, wolnych rodników tlenowych oraz wspiera regenerację witaminy E 
  • Wspomaga ograniczenie następstw procesu przedwczesnego starzenia się organizmu
  • Determinuje poprawę przyswajalności niehamowanej formy żelaza zawartej w produktach roślinnych – niezbędna kwestia dla wegan i wegetarian

Jakie są przyczyny niedoboru witaminy C?

Niedobory witaminy C są bardzo rzadką przypadłością. W większości przypadków przyczyną jest nieprawidłowo zbilansowana dieta, która jest uboga w świeże owoce i warzywa. Innymi czynnikami ryzyka są np.  nadmierne zanieczyszczenia środowiska, przesadny stres, choroby żołądkowo-jelitowe, upośledzenie procesu wchłaniania kwasu askorbinowego oraz stosowanie niektórych leków (np. kwasu acetylosalicylowego, który jest wykorzystywany podczas terapii i profilaktyki choroby niedokrwiennej serca).

Jakie są objawy niedoboru witaminy C?

Problem niedoboru witaminy C skutkuje przede wszystkim szkorbutem – chorobą będącą efektem zaburzenia prawidłowej syntezy kolagenu, co skutkuje niekontrolowanym krwawieniem, bólem mięśni, przerostem i stanem zapalnym dziąseł oraz wzmożoną tendencją do wypadania zębów. Co więcej, szkorbutowi i niedoborom witaminy C towarzyszy utrudnione gojenie ran oraz wzmożona tendencja do złamań struktur kostnych.

Do innych symptomów wskazujących na niedostateczny poziom witaminy C należą:

  1. zmniejszenie apetytu
  2. osłabienie odporności
  3. zwiększenie ryzyka infekcji
  4. wzmożenie suchości skóry
  5. się uczucie zmęczenia i senności

Czy istnieje ryzyko nadmiaru witaminy C

Przedawkowanie witaminy C to zwykle skutek nieprawidłowego stosowania preparatów z kwasem askorbinowym. O nadmiarze mowa wówczas, gdy dzienna dawka przekracza porcję 1000 mg. Następstwem długotrwale utrzymującego się nadmiaru są m.in. nudności, apatia, ból o charakterze spazmatycznym, zmiany skórne w postaci wysypek oraz rozstrój żołądka i skłonność do wymiotów.

Suplementy diety z witaminą C – jakie wybrać?

Na rynku suplementów diety istnieje wiele preparatów zawierających witaminę C. Produkty oferują rozmaite zawartości cennego kwasu askorbinowego, co pozwala je dostosować do indywidualnych potrzeb. Ponadto suplementy są dostępne w różnych formach – od tabletek i kapsułek, przez tabletki musujące, tabletki do ssania, saszetki typu stick, ampułki typu shot wypełnione płynem, a skończywszy na proszku do przygotowywania napoju.

Oprócz mono preparatów witamina C stanowi dodatek do wielu innych suplementów. Kwas askorbinowy jest oczywiście jednym z komponentów kompleksów witaminowo-mineralnych, ale i nie tylko. Jego obecność można zauważyć m.in. w preparatach na odporność, wspierających ochronę stawów i narządu ruchu, napojach izotonicznych, odżywkach carbo czy suplementach potreningowych i pro regeneracyjnych.

Register

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password