Witamina D / D3+K2

Witamina D / D3+K2

Aktywne filtry

Witamina D

Mianem witaminy D określa się grupę organicznych związków chemicznych, które są rozpuszczalne w tłuszczach. W organizmie człowieka pełnią funkcję witaminy, choć są również postrzegane jako pro hormony.  Istnieje wiele form witaminy D, ale w rzeczywistości jedynie dwie z nich mają prawdziwie wartościowe znaczenie:

  • ergokalcyferol – D2 – nagromadzona w organizmach roślinnych i drożdżach
  • cholekalcyferol – D3 – występująca w organizmach zwierzęcych

Głównym źródłem witaminy D są promienie słoneczne! Endosynteza witaminy zachodzi w skórze pod wpływem promieniowania UV (dokładnie UVB  o długości 290 – 315 nm). Zdaniem specjalistów blisko 80% dziennego zapotrzebowania powstaje właśnie w ten sposób. Jednak istnieje wiele czynników, które mogą powodować jej ograniczenie.

Codzienna dieta jest w stanie pokrycie zaledwie 20% dziennego zapotrzebowania! To niezwykle istotna informacja dla osób borykających się z problemem niedoboru witaminy D. Jej naturalnymi źródłami w pożywieniu są przede wszystkim tłuste ryby morskie m.in. węgorz, śledź, dorsz, łosoś oraz sardynki. Ponadto wartościowymi produktami okażą się grzyby shitake, jajka (a zwłaszcza ich żółtka) oraz żółty ser.

Przeciętna ilość witaminy D dla człowieka waha się od 1000 do nawet 4000 j.m. na dobę. Wartość ta jest uzależniona w głównej mierze od aktualnej masy ciała oraz miejsca zamieszkania i związanego z nim poziomu nasłonecznienia. 

Jakie jest działanie witaminy D i dlaczego warto ją stosować?

  • Wspomaga prawidłowe wchłanianie fosforu i wapnia z pożywienia
  • Wspiera utrzymanie optymalnego poziomu wapnia we krwi i zapobiega hipokalcemii
  • Wzmacnia masę mineralną struktur kostnych, co oddziałuje na zachowanie ich zdrowej kondycji
  • Wykazuje pozytywny wpływ na wzmocnienie zębów
  • Przyczynia się do utrzymania prawidłowej pracy mięśni
  • Stanowi jeden z elementów procesu podziału komórek
  • Może okazać się pomocna w procesach regeneracji wątroby
  • Sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu systemu odpornościowego

Jakie są przyczyny niedoboru witaminy D?

Najważniejszym czynnikiem sprzyjającym niedostatecznej zawartości witaminy D w codziennej diecie jest zbyt mała ekspozycja na światło słoneczne. Dlatego też niedobory tej witaminy są zazwyczaj stwierdzane u osób m.in. żyjących w krajach północnych (z uwagi na przesadnie mały kąt padania promieni słonecznych) czy podlegających długiej hospitalizacji, która wymaga od pacjentów przebywanie w zamkniętym pomieszczeniu. Co więcej, specjaliści wskazują, że rejony uprzemysłowione i z kiepską jakością powietrza także sprzyjają niedoborom witaminy D.

Do innych czynników ryzyka, które przyczyniają się do niskiego poziomu witaminy D, należą:

  • schorzenia wątroby
  • niewydolność trzustki
  • zaburzona drożność dróg żółciowych
  • kosmetyki do opalania z dużym filtrem SPF
  • upośledzone wchłanianie witaminy D z pożywienia
  • związane z układem pokarmowym np. celiakia, alergie, zespół krótkiego jelita, choroba Leśniowskiego-Crohna

Jakie są objawy i skutki niedoboru witaminy D?

Niski poziom witaminy D i związany z tym niedobór prowadzi do występowania szeregu poważnych dolegliwości. Większość z nich jest bezpośrednio związana ze spadkiem zawartości fosforu i wapnia, które są głównymi komponentami masy kostnej – dlatego też niedobór witaminy D powoduje znaczne osłabienie struktury kości, ból i zaburzenie pracy mięśni, zwiększenie tendencji do trwałych urazów struktur narządu ruchu. Oprócz nich warto też wspomnieć o spadku odporności, nadwadze, problemach ze snem i przyśpieszonym procesie starzenia się organizmu.

Czy istnieje ryzyko nadmiaru witaminy D?

Nadmiar witaminy D jest zazwyczaj następstwem nieumiejętnej i nieprawidłowo dobranej suplementacji. O przedawkowaniu mowa wówczas, gdy zawartość witaminy D osiąga 400% dobowej normy. Głównym następstwem jest hiperkalcemia, czyli zbyt duży poziom wapnia. Organizm odkłada nadmiar w sercu, tętnicach i nerkach, co sprzyja upośledzeniu pracy tych struktur. Ponadto specjaliści wspominają, że nadmiar witaminy D sprzyja powstawaniu kamicy nerkowej, kamicy pęcherzyka żółciowego oraz deformacjom płodu.

Suplementy diety z witaminą D – jakie wybrać?

Producenci suplementów diety oferują preparaty w rozmaitych formach – zwykle są to tabletki, kapsułki lub krople. Większość produktów stanowi połączenie witamin D i K2, co warunkuje lepszą aktywność obu składników i zapewnienie większej efektywności ich działania. Witamina D rekomendowana przede wszystkim jako preparat na ochronę stawów i kości, a także stanowi komponent produktów ukierunkowanych na wzmocnienie odporności.

Kto powinien sięgnąć po suplementy diety z magnezem?

  • sportowcy i osoby ćwiczące rekreacyjnie
  • osoby w trakcie rekonwalescencji np. po operacjach lub złamaniach
  • seniorzy o kiepskiej kondycji układu kostnego np. z osteoporozą
  • osoby zmagające się z problemem przytarczyc
  • kobiety w wieku menopauzalnym
  • osoby stosujące leki glikokortykosteroidowe
  • z problemami nadwagi lub otyłości

Register

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password