Mianem witaminy E określa się mieszankę organicznych związków chemicznych, które nazywane są tokoferolami i tokotrienolami. To substancje chemiczne rozpuszczalne w tłuszczach, a samą witaminę E niezwykle często określa się mianem „witaminy młodości” – jest to bezpośrednio powiązane z jej niezwykle dobroczynnym charakterem i realnym oddziaływaniem na ograniczenie procesu starzenia się organizmu.
Istotną informacją jest to, że witamina E występuje przede wszystkim w produktach roślinnych. Dietetycy podkreślają, że najlepszymi źródłami tego składnika są oleje tłoczone na zimno – słonecznikowy, rzepakowy i kukurydziany. Ponadto dużą zawartość witaminy E można znaleźć w orzechach włoskich i ziemnych, pestkach dyni, pełnoziarnistych produktach (np. makaronie) oraz niektórych warzywach (m.in. jarmuż, kapusta, botwina, szpinak czy sałata) i owocach (np. jagody i maliny).
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E jest ściśle uzależnione od wieku, płci i masy ciała – seniorzy potrzebują jej znacznie więcej niż pozostali. Ponadto warto dodać, że zwiększone zapotrzebowanie zwykle dotyczy sportowców oraz osób narażonych na duży stres. Dietetycy zalecają, aby dzienna porcja witaminy E nie przekraczała 1000 mg w trakcie dnia