W skład grupy witamin B wchodzi aż jedenaście różnych substancji chemicznych o zróżnicowanym działaniu w organizmie. Niemniej jednak większość z nich przyczynia się do utrzymania korzystnej pracy systemu nerwowo-mięśniowego, zwłaszcza w okresie wzmożonego stresu i zwiększonej aktywności psychofizycznej. Wszystkie witaminy B są niezbędnymi elementami codziennej diety, które są potrzebne do właściwego funkcjonowania. Do tej grupy należą:
- Tiamina → witamina B1
- Ryboflawina → witamina B2
- Niacyna → witamina B3 / witamina PP
- Cholina → witamina B4
- Kwas pantotenowy → witamina B5
- Pirydoksyna → witamina B6
- Biotyna → witamina B7
- Inozytol → witamina B8
- Kwas foliowy → witamina B9
- Kwas p-aminobenzoesowy (PABA) → witamina B10
- Kobalamina → witamina B¬12
Powyższe witaminy mogą zostać bez trudu dostarczone organizmowi wraz z codzienną dietą. Nietrudno domyślić się, że każda z witamin B występuje w zupełnie innych produktach spożywczych. Źródłami tych związków mogą być produkty mięsne i podroby, ryby, jaja, mleko i jego przetwory, jak oraz szereg roślinnych artykułów spożywczych – począwszy od warzyw i owoców, a skończywszy na wielu gatunkach orzechów, ziaren i pestek. Warto też dodać, że niektóre z nich są częściowo produkowane w organizmie np. poprzez bakterie flory jelitowej (np. witamina B5).
Dzienne zapotrzebowanie na witaminy z grupy B jest zróżnicowane. Każdy ze składników wchodzących w skład kompleksu tych substancji powinien być dostarczany organizmowi w zupełnie innych ilościach. Należy jednak zaznaczyć, że szczególnie duże zapotrzebowanie na witaminy B przejawiają osoby ćwiczące rekreacyjnie, profesjonalni zawodnicy sportowi, kobiety starające się o dziecko i w trakcie ciąży, kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną, a także wszyscy narażeni na duży poziom stresu – w każdym przypadku decyzja o wprowadzeniu suplementów powinna być wcześniej skonsultowana z lekarzem