Termin egzogennych aminokwasów odnosi się do grupy 8 składników, które nie są możliwe do wyprodukowania przez organizm na drodze wewnętrznej syntezy. Oznacza to, że każdy człowiek jest zmuszony je dostarczyć wraz z codzienną dietą. Związki te stanowią niezbędne komponenty zdrowego i zróżnicowanego planu żywieniowego, a także jedne z fundamentalnych składników współtworzących proteiny. Specjaliści z zakresu diety i suplementacji określają aminokwasy egzogenne mianem kompleksu EAA (ang. Essential Amino Acids). W jego skład wchodzą następujące substancje:
- Lizyna
- Metionina
- Treonina
- Leucyna
- Izoleucyna
- Walina
- Tryptofan
- Fenyloalanina
Wielokrotnie w kontekście aminokwasów EAA wspomina się o histydynie. To również związek niezbędny dla codziennej diety, ale w przypadku osób dorosłych jest on produkowany na drodze endogennej syntezy.
Jednym z najlepszych sposobów na dostarczenie organizmowi optymalnej ilości kompleksu EAA jest zachowanie odpowiedniej podaży pełnowartościowego białka. Dobrej jakości proteiny zawierają bogaty aminogram, co jednocześnie przekłada się na spore pokłady cennych aminokwasów. Choć przez wiele lat sądzono, że egzogenne aminokwasy są zawarte wyłącznie w białku odzwierzęcym (m.in. czerwonym i białym mięsie, rybach, jajach, mleku i jego przetworach, podrobach) to w rzeczywistości produkty roślinne również stanowią cenne źródło EAA (np. groch, soja, orzechy, konopie, spirulina i algi morskie, dziki ryż czy pestki dyni).