Beta-alanina jest substancją zaliczaną do grona niebiałkowych aminokwasów, który jest analogiem L-alaniny. Związek ten jest produkowany przez organizm na drodze endogennej syntezy w wątrobie, gdzie substratem do całego procesu jest uracyl – zasada azotowa wchodząca w skład nukleotydów tworzących RNA.
Role beta-alaniny w organizmie sprowadza się przede wszystkim do bycia komponentem dla wielu istotnych substancji. Jedną z najważniejszych jest karnozyna – dipeptydu występujący w tkance mięśniowej – której zadaniem jest kontrolowanie skuteczności pracy włókien. Wzrost zawartości karnozyny w komórkach mięśni powoduje poprawę ich zdolności buforowych, co w konsekwencji pomaga w stabilizacji współczynnika pH i stworzenie mięśniom niezbędnych warunków do efektywnego funkcjonowania. Oprócz tego karnozynie przypisuje się m.in. właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Warto też wspomnieć, że beta-alanina jest komponentem współtworzącym kwas pantotenowy. Popularna witamina B5 stanowi niezwykle istotny element codziennej diety, zwłaszcza pod kątem prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Suplementacja beta-alaniną może wspomóc zachowanie optymalnego poziomu witaminy B5, która odpowiada m.in. za utrzymanie właściwej sprawności umysłowej, redukcję uczucia zmęczenia i znużenia, prawidłowy metabolizm energetyczny czy syntezę niektórych neuroprzekaźników i witaminy D.
Wedle aktualnego stanu wiedzy jednorazowa porcja beta-alaniny nie powinna przekraczać 800 mg. Jednak jej dobowa porcja jest wielce indywidualną kwestią. Przyjmuje się, że osoby ćwiczące rekreacyjnie i profesjonalni sportowcy powinni przyjmować od 3 do nawet 5 g beta-alaniny dziennie. Taką ilość można podzielić na kilka pomniejszych porcji, które najlepiej stosować przed treningiem oraz po zakończonym wysiłku (co przypuszczalnie wspomoże procesy regeneracji).