Większość firm odpowiedzialnych za produkcję i sprzedaż preparatów dla osób aktywnych fizycznie posiada w ofercie odżywki białkowe. Oprócz popularnych koncentratów i izolatów serwatki, protein wołowych i produktów bazujących na białkach roślinnych, istnieje grupa suplementów stworzonych z myślą o najbardziej wymagających miłośnikach zdrowej diety. Osoby dbające o każdą spożytą kalorię i poszukujące najwyższej klasy odżywek proteinowych powinny sięgnąć po produkty wpisujące się do grona hydrolizatów.
Mianem hydrolizatów białka serwatki (WPH – Whey Protein Hydrolysate) określa się grupę protein mleka, które zostały pozyskane na drodze nowatorskiego procesu hydrolizy. Takie działanie sprzyja niszczeniu długich łańcuchów peptydowych, co powoduje powstawaniem krótszych form. Di- tri- czy tetrapeptydy wykazują niezwykle krótki czas wchłaniania, co sprawia, że odżywki na bazie hydrolizatów charakteryzuje wyjątkowo skuteczna przyswajalność. Zdaniem specjalistów trawienie i wchłanianie odżywek typu WPH trwa od 15 do maksymalnie 60 minut od momentu spożycia.
Duża kinetyka wchłaniania to tylko jedna z kilku charakterystycznych cech białkowych hydrolizatów. Innym znakiem rozpoznawczym jest zawartość czystych protein w suchej masie produktu – szacuje się, że odżywki WPH zawierają od ponad 90 do 100% czystego białka serwatki. Wysoka koncentracja protein rzutuje na znikomej ilości dodatków. Hydrolizaty odznaczają się znikomą ilością lub całkowitym brakiem węglowodanów i tłuszczów. Producenci suplementów diety dbają jednak, aby produkty mimo wszystko odznaczały się delikatnym i słodkim smakiem.
Ilość białka dostarczanego w formie odżywki WPH należy dostosować do indywidualnych potrzeb. Codzienna dieta i poziom aktywności fizycznej stanowią główne wyznaczniki dla określenia minimalnego zapotrzebowania na proteiny. W przypadku osób o znikomej aktywności fizycznej jest to porcja 0,8 g/kg masy ciała. Osoby ćwiczące regularnie bądź zajmujące się ciężką pracą fizyczną powinny dostarczać od 1,5 do nawet 2,2 g/kg masy ciała.