Izolaty białek serwatkowych (WPI)

Izolaty białek serwatkowych (WPI)

Brak wyników wyszukiwania

Wyszukaj ponownie to co szukasz

Izolaty – WPI

Przeglądając oferty producentów odżywek dla sportowców i suplementów diety dla osób aktywnych fizycznie nietrudno zwrócić uwagi na preparaty wysokobiałkowe. Osoby regularnie trenujące muszą zadbać o optymalny poziom protein w codziennej diecie, co stanowi fundamentalny aspekt dla wypracowania sportowej sylwetki i zbudowania masy mięśniowej. Odżywki wykorzystują białka pochodzące z różnych źródeł – począwszy od popularnej serwatki i mleka, przez mięso wołowe, a skończywszy na proteinach jaj i rozmaitych produktach roślinnych.

Serwatka z całą pewnością jest jednym z najchętniej używanych surowców do produkcji odżywek białkowych. Nic dziwnego. Białko serwatki zawiera bogaty profil aminokwasowy oraz jest dobrze tolerowane przez organizm. Istotne znaczenie dla odżywek proteinowych odgrywa proces produkcji. Wpływa bowiem na szereg istotnych parametrów produktu jak np. szybkość przyswajalności, efektywność wchłaniania czy zawartość czystego białka w suchej masie.

Odżywki białkowe będące izolatem protein serwatki (WPI) to produkty, które zostają pozyskane na drodze zaawansowanego procesu mikrofiltracji przepływu krzyżowego. Dzięki temu odżywki charakteryzują się wysoką zawartością czystego białka (osiągającego do 95%!), małą ilością dodatków w postaci węglowodanów i tłuszczy (maksymalnie 3%) oraz niezwykle szybkim tempem wchłaniania – koktajle przygotowane na bazie protein WPI mogą zostać przyswojone w mniej niż 60 minut od momentu spożycia.

Suplementacja izolatem serwatki WPI jest niemal identyczna jak w przypadku innych odżywek białkowych. Głównym wyznacznikiem jest indywidualne zapotrzebowanie oraz aktualny plan żywieniowy. To właśnie na ich podstawie należy określić ilość białka dostarczanego w postaci odżywki. W większości przypadków osoby aktywne fizycznie powinny przyjmować od 1,5 do nawet 3 g protein na kilogram masy ciała. Warto jednak pamiętać, że preparaty z tej kategorii są suplementami diety – nie mogą stanowić zamiennika dla zróżnicowanego odżywiania, lecz jedynie formę dodatkowego uzupełnienia. 

Jakie jest działanie izolatów WPI i dlaczego warto stosować odżywki białkowe?

  • Wspomagają wzrost i utrzymanie aktualnej masy mięśniowej
  • zachowanie zdrowej kondycji kości
  • Sprzyjają kształtowaniu umięśnionej i sportowej sylwetki
  • Oddziałują na prawidłowy bilans azotowy ustroju i wzbogacają dietę w niezbędne aminokwasy
  • Mogą okazać się pomocne dla procesu powysiłkowej regeneracji
  • Mogą być korzystne w kontekście ochrony mięśni przed niepożądanymi reakcjami rozpadu
  • Urozmaicają smak codziennej diety i zwiększają zawartość białka w posiłkach

Dla kogo odżywki białkowe WPI (izolaty)?

Choć odżywki białkowe bazujące na izolacie serwatki są odpowiednie we wszystkich typach aktywności fizycznej i na każdym poziomie zaawansowania, to warto wspomnieć o kilku szczególnie istotnych kwestiach. Po pierwsze wyjątkowo niewielka zawartość węglowodanów i tłuszczu sprawia, że odżywki WPI idealnie sprawdzą się u osób w trakcie odchudzania i modelowania zgrabnej sylwetki. Osoby dbające o praktycznie każdą dostarczaną kalorię mogą z łatwością kontrolować dobowy bilans energetyczny i nie martwić się np. o niespodziewany wzrost tkanki tłuszczowej.

Po drugie odżywki białkowe WPI w większości przypadków nie zawierają zbyt dużej ilości laktozy. To naturalnie występujący w mleku i serwatce cukier mleczny, który niejednokrotnie może stanowić przyczynę wielu szeregu niekorzystnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Osoby z problemem nietolerancji laktozy mogą wypróbować odżywki będące izolatami i nie martwić się o nieprawidłowości związanych z trawieniem mlecznego cukru.

Jak stosować izolaty WPI?

Najlepszym rozwiązaniem jest przestrzeganie zaleceń producenta na opakowaniu. W większości przypadków pojedynczą porcję odżywki białkowej należy wymieszać w odpowiedniej ilości odtłuszczonego mleka lub wody. Do przygotowania warto wykorzystać shaker. Ponadto izolaty WPI mogą być z powodzeniem używane jako dodatek do niektórych posiłków np. owsianek, naleśników czy koktajli z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców.

Register

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password