Przeglądając oferty producentów odżywek dla sportowców i suplementów diety dla osób aktywnych fizycznie nietrudno zwrócić uwagi na preparaty wysokobiałkowe. Osoby regularnie trenujące muszą zadbać o optymalny poziom protein w codziennej diecie, co stanowi fundamentalny aspekt dla wypracowania sportowej sylwetki i zbudowania masy mięśniowej. Odżywki wykorzystują białka pochodzące z różnych źródeł – począwszy od popularnej serwatki i mleka, przez mięso wołowe, a skończywszy na proteinach jaj i rozmaitych produktach roślinnych.
Serwatka z całą pewnością jest jednym z najchętniej używanych surowców do produkcji odżywek białkowych. Nic dziwnego. Białko serwatki zawiera bogaty profil aminokwasowy oraz jest dobrze tolerowane przez organizm. Istotne znaczenie dla odżywek proteinowych odgrywa proces produkcji. Wpływa bowiem na szereg istotnych parametrów produktu jak np. szybkość przyswajalności, efektywność wchłaniania czy zawartość czystego białka w suchej masie.
Odżywki białkowe będące izolatem protein serwatki (WPI) to produkty, które zostają pozyskane na drodze zaawansowanego procesu mikrofiltracji przepływu krzyżowego. Dzięki temu odżywki charakteryzują się wysoką zawartością czystego białka (osiągającego do 95%!), małą ilością dodatków w postaci węglowodanów i tłuszczy (maksymalnie 3%) oraz niezwykle szybkim tempem wchłaniania – koktajle przygotowane na bazie protein WPI mogą zostać przyswojone w mniej niż 60 minut od momentu spożycia.
Suplementacja izolatem serwatki WPI jest niemal identyczna jak w przypadku innych odżywek białkowych. Głównym wyznacznikiem jest indywidualne zapotrzebowanie oraz aktualny plan żywieniowy. To właśnie na ich podstawie należy określić ilość białka dostarczanego w postaci odżywki. W większości przypadków osoby aktywne fizycznie powinny przyjmować od 1,5 do nawet 3 g protein na kilogram masy ciała. Warto jednak pamiętać, że preparaty z tej kategorii są suplementami diety – nie mogą stanowić zamiennika dla zróżnicowanego odżywiania, lecz jedynie formę dodatkowego uzupełnienia.