Cytrulina to popularny związek chemiczny, który pod kątem biochemicznym jest zaliczany do grona α-aminokwasów. Specjaliści przypisują tej substancji niebiałkowy charakter, co oznacza, że nie ma bezpośredniego wpływu na współtworzenie protein wchodzących w skład mięśni. Niemniej trudno zaprzeczyć, że cytrulina jest jednym z niesamowicie istotnych składników aktywnych dla zachowania prawidłowej pracy metabolizmu.
Organizm człowieka jest w stanie samodzielnie produkować cytrulinę, ale w ilości niezbędnej do realizacji procesów związanych z cyklem mocznikowym – kaskadą reakcji chemicznych odpowiedzialnych za oczyszczanie ustroju ze zbędnych metabolitów wtórnych. Dla uzyskania efektu anabolicznego, który jest pożądany przez osoby aktywne fizycznie, należy zdecydować się na dostarczenie cytruliny z zewnętrznych źródeł. W przypadku codziennej diety są to przede wszystkim arbuzy, dynia, ogórki oraz rośliny strączkowe jak ciecierzyca i soja.
Niestety niewielka zawartość cytruliny w pożywieniu i jej ograniczona biodostępność wymaga sięgnięcia po suplementy diety. Zwłaszcza że osoby aktywne fizycznie, jednakowo początkujący i zawodowcy, wymagają naprawdę dużych ilości tego niebiałkowego aminokwasu. Wedle aktualnego stanu wiedzy przyjmuje się, że cytrulina powinna być stosowana w porcjach o wielkości od 4 do nawet 8 g w trakcie dnia.