Mianem kwasów tłuszczowych omega-3 określa się grupę wielonienasyconych związków tłuszczowych, które wedle powszechnego stanu wiedzy są jednymi z najważniejszych składników codziennej diety i zarazem niezbędnymi komponentami do zachowania optymalnego stanu zdrowia. Określenie omega-3 odnosi się bezpośrednio do ich budowy – oznacza to, że podwójne wiązanie znajduje się przy trzecim atomie węgla. Kwasy omega-3 wpisują się do grona wielkiej rodziny niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Wśród nich wyróżnia się trzy istotne substancje:
- Kwas eikozapentaenowy (EPA)
- Kwas dokozahekasenowy (DHA)
- Kwas α-linolenowy (ALA)
Niezwykle ważną kwestią jest fakt, że kwasy tłuszczowe omega-3 nie podlegają syntezie w ludzkim organizmie. Łatwo domyślić się, że ich źródłem jest codzienna dieta. Kwasy EPA i DHA występują obficie w tłustych rybach morskich (łosoś, sardynki oraz wątroba dorsza – tran) oraz niektórych owocach morza (np. kryl). Ponadto niektóre produkty roślinne również przejawiają jego dużą zawartość (np. pachnotka, orzechy). W przypadku kwasu ALA jego najlepszym źródłem jest olej lniany i rzepakowy – oba produkty powinny być uzyskiwane metodą tłoczenia na zimno.
Zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe u osoby dorosłej powinno wynosić od około 8 do blisko 12 g w trakcie dnia. W tej porcji co najmniej 1,5 g dziennie należy przeznaczyć na kwasy omega-3. Niemniej jednak dokładną ilość trzeba dostosować do indywidualnych potrzeb i aktualnej zawartości kwasów z grupy omega-6. Prawidłowo zbilansowana dieta wykorzystuje zwykle proporcje 2:1 lub 4:1 (omega-6 w stosunku do omega-3).