Kwas asparaginowy jest organicznym związkiem chemicznym, który zalicza się do grona aminokwasów białkowych. Oznacza to, że stanowi jeden z fundamentalnych składników współtworzących proteiny. Jego dzienne zapotrzebowanie zostaje w całości pokryte na drodze biosyntezy, która zachodzi m.in. w trakcie cyklu ornitynowego. W związku z tym kwas asparaginowy jest aminokwasem endogennym.
Mianem DAA określa się prawoskrętny enancjomer kwasu asparaginowego. Ta postać nie współtworzy białek, ale to nie oznacza, że jego właściwości są bezwartościowe. Działanie kwasu d-asparaginowego jest powiązane przede wszystkim z układem hormonalnym. Producenci suplementów diety, a zwłaszcza preparatów dla osób aktywnych fizycznie, od długiego czasu wykorzystują DAA w produktach wspierających regulację aktywności hormonalnej.
Trudno jednoznacznie określić dzienną ilość DAA dla dorosłego człowieka. Zdaniem dietetyków i ekspertów z dziedziny wspominają, że w trakcie doby można spożyć od 1,5 do 6 g kwasu d-asparaginowego. Warto dodać, że ta substancja jest naturalnie produkowana w organizmie m.in. podwzgórzu, jądrach i przysadce mózgowej. W diecie kwas d-asparaginowy znajduje się w zielonych i białych odmianach szparagów.